Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zonatunezyjczyka
początkujący
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:44, 17 Kwi 2011 Temat postu: kuchnia |
|
Podstawą tunezyjskiej kuchni jest kuskus podawany na różne sposoby - z baraniną, rybami, pikantnymi kiełbaskami lub jagnięciną i warzywami. W menu tunezyjskich barów znajdziemy dania pikantne, na przykład kiełbaski merquez podawane w sosie pomidorowym, z suszonym mięsem, cebulą i dużą ilością czosnku-polecam uwielbiam to danie. Restauracje w Tunezji zawsze serwują świeże pieczywo, oliwki i harissę(bardzo pikantny) , tradycyjny sos chili, uzyskiwany z suszonej czerwonej papryczki, czosnku i przypraw. Sos ten jest bardzo często wykorzystywany w tunezyjskiej kuchni. Tunezyjskie przystawki cechuje ogromna różnorodność. Głównym składnikiem najczęściej są świeże owoce morza, preparowane na wiele rozmaitych sposobów – grillowane, smażone, gotowane, podawane z sosami. Typową przystawką jest "brik a l'oeuf", czyli jajko na miękko, zawinięte w płat ciasta filo, czasem z dodatkiem tuńczyka lub krewetek. Tradycja nakazuje jeść te potrawę rękoma. Mechouia to kolejna popularna przekąska, podawana jako sałatka i zawierająca krojoną cebulę, czerwone papryczki i pomidory wymieszane z oliwą z oliwek, przybrane tuńczykiem i ugotowanym na twardo jajkiem. Bardzo oryginalnym daniem, spotykanym chyba tylko w Tunezji jest brik - rodzaj trójkątnego pieroga z nadzieniem warzywnym, mięsnym, z dodatkiem tuńczyka i jajka. Obiad w kawiarni ( z napojami ) kosztuje 5-10 dinarów, w restauracji na wybrzeżu około 20 dinarów, kawa 500-1000 M. W niektórych historycznych budynkach urządzono oberże nazywane po arabsku marhala. W gargottes danie główne z sałatą to wydatek rzędu 3.5 dinarów, ćwiartka kurczaka w rotserie - 1.6 dinara, kilogram frutti di mare w restauracji - około 60 dinarów. Podobnie jak w pozostałych krajach arabskich, również w Tunezji ceni się słodycze i desery. Cukiernie pełne są smacznych wypieków, ale także w hotelu będą Państwo mieli okazję spróbować smakołyków takich, jak baklawa, bjaouia czy też makrud. Wszystkie one to rodzaj ciasta francuskiego wypełnionego rozgniecionymi daktylami, lepką konfiturą figową lub masą z migdałów, pistacji i dmuchanego ryżu. Wszystkie też są bardzo słodkie, szczególnie Baklaua, którą na końcu polewa się jeszcze wodą miodową. Do najczęściej spożywanych alkoholów zaliczają się wina głównie czerwone, białe i różowe. Godny polecenia jest również zarówno likier daktylowy "Thibarni" jak i wódka figowa "Boukha".z zup szczególnie popularna jest chorba z wołowiną lub jagnięciną,a także zupy rybne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Tuna
początkujący
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 18:50, 23 Sie 2012 Temat postu: |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gerotyro
początkujący
Dołączył: 19 Wrz 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 11:29, 19 Wrz 2015 Temat postu: |
|
I want to know this information very seriously.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Keepper1
początkujący
Dołączył: 13 Mar 2019
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 9:15, 13 Mar 2019 Temat postu: |
|
Jest to dla mnie bardzo przydatna wiedza.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|