Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zonatunezyjczyka
początkujący
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:10, 17 Kwi 2011 Temat postu: marokańska zupa harira |
|
Harira
Składniki
cebula 2 szt.
ciecierzyca 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
imbir 1/2 łyżeczki
jagnięcina 500 g
kolendra 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
oliwa extra vergine 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
pomidory 6 szt.
por 1 szt.
seler 2 łodygi
soczewica 1/2 szklanki
szafran 1 szczypta
woda 1 l
1 szkl ciecierzycy namoczonej na noc (lub ok. 700g już ugotowanej z puszki)
1 łyżka oliwy extra virgin
2 cebule drobno posiekane
1 por drobno posiekany
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę, a liście posiekane
500g jagnięciny pokrojonej w kostkę
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta nitek szafranu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1 l wody
6 pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę (może być duża 800g puszka pomidorów)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl brązowej soczewicy
1/2 szkl ryżu długoziarnistego
2 łyżki soku cytrynowego, świeżo wyciśniętego
1/2 szkl natki kolendry drobno posiekanej
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, pora, łodygi selera i czosnek. Dodać jagnięcinę i zrumienić ze wszystkich stron. Wsypać przyprawy, przesmażyć przez minutę. Dolać 1 l wody i ciecierzycę i dusić pod przykryciem przez ok 45min (jeśli ciecierzyca jest z puszki to dodajemy ją na 5 min przed końcem duszenia mięsa). Dodać posiekane pomidory razem z sokiem, koncentrat pomidorowy i soczewicę, gotować ok. 15-20 min. Następnie dołożyć ryż i gotować aż do jego miękkości. Tuż przed podaniem wlać sok cytrynowy i wsypać natkę kolendry.
Marokańskie marynowane cytryny
Składniki:
Składniki do wypełnienia 1litrowego słoja
10 średniej wielkości cytryn, nie woskowanych (użyłam ekologicznych)
moim zdaniem można użyć 12 cytryn - 5 do wyciśnięcia soku i 7dem do słoika
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
dwie laski cynamonu
200 g soli morskiej (wiem, wiem, dużo ) - jeśli używacie zwykłej soli kamiennej radzę zmniejszyć ilość.
gorąca woda
przygotowanie
Sterylizujemy słoik: wypiekamy go w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180C (bez gumki) lub zalewamy wrzącą wodą. Wrzącą wodą zalewamy także wieczko i gumkę, jeśli jej używamy.
Cytryny dokładnie myjemy pod gorącą wodą (ja sparzyłam dodatkowo). 5 cytryny przepoławiamy i wyciskamy z nich sok. Odstawiamy połówki, które potem można wykorzystać do przygotowania skandyzowanej skórki cytrynowej.
Drugą część cytryn przekrajamy na krzyż, prawie do końca jednak tak, aby się nie rozleciały
Do każdej cytryny delikatnie wkładamy po łyżce soli. Cytryny układamy w słoiku dość ciasto, jedna na drugiej. Wkładamy do słoika przyprawy, wszystko zalewamy sokiem z cytryn oraz gorącą wodą do pełna.
Zamykamy słoik, kładziemy do ciemnego, chłodnego miejsca (u mnie szafka kuchenna, jest z pewnością ciemna;)) i co kilka dni wyciągamy aby lekko potrząsnąć - sól ma się równomiernie rozprowadzić.
Po miesiącu cytryny są gotowe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/TeskoRed/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Tuna
początkujący
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 18:49, 23 Sie 2012 Temat postu: |
|
mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/TeskoRed/images/spacer.gif) |
Tunizjan
początkujący
Dołączył: 06 Lis 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 21:58, 06 Lis 2013 Temat postu: |
|
Pyszności, uwielbiam kuchnię tunezyjską, podobnie jak marokańską
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/TeskoRed/images/spacer.gif) |
Rsnankuwa
początkujący
Dołączył: 12 Paź 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 12:23, 12 Paź 2015 Temat postu: |
|
I saw it, it would be good then.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/TeskoRed/images/spacer.gif) |
Billonut
początkujący
Dołączył: 25 Sty 2018
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 11:05, 25 Sty 2018 Temat postu: |
|
Spróbowałem i nie smakowało mi tak źle. Sprawiłem, że mój syn zje dziecko, mówię bardzo pysznie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/TeskoRed/images/spacer.gif) |
Estacyus
początkujący
Dołączył: 26 Kwi 2018
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:01, 26 Kwi 2018 Temat postu: |
|
I still do many things. Well not good enough I want everyone's opinions.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/TeskoRed/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|