Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna

porzepisy

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
zonatunezyjczyka
początkujący



Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:58, 17 Kwi 2011 Temat postu: porzepisy

Tajine

Składniki:
1 kurczak
2 cukinie
2 cebule
6 jaj
10 dag masła
natka pietruszki
sok z 1 cytryny
1 laska cynamonu
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, szafran
Sposób przygotowania:
Pokroić kurczaka na niewielkie kawałki, cebulę zetrzeć na tarce. Zrumienić na maśle mięso, przełożyć do osobnego garnka, dodać cebulę, cynamon, podlać 0,5 litra wody, posolić i gotować pod przykryciem około jednej godziny. Odparować wodę, usunąć kości i skórkę, pokroić ugotowane mięso na małe kawałeczki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle. Jaja ubić i połączyć z kurczakiem, cukinią i posiekaną natką pietruszki. Przyprawić pieprzem, solą, papryką, sokiem cytrynowym i szafranem. Piec w maśle w żaroodpornym naczyniu przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem harissa.


Brik à l’oeuf

Składniki:
płaty ciasta filo
tuńczyk w oleju
natka pietruszki
jaja
kilka ziemniaków
odrobina sera żółtego
cebula
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki, rozgnieść i wymieszać je z jednym jajkiem, serem żółtym, posiekaną natką i cebulą, przyprawić. W innym naczyniu rozbić jajko, dodać kawałki tuńczyka i startego sera, doprawić solą i pieprzem. Na połowie ciasta rozłożyć masę z ziemniaków, wlać jajko z tuńczykiem i zawinąć całość na wzór pieroga. Włożyć na patelnię z dużą ilością oleju i smażyć aż do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na gorąco.



Couscous z kurczakiem

Składniki:
kilogram udek kurczaka
50 dag kuskusa
włoszczyzna
cebula
5 ząbków czosnku
30 dag marchewki
10 dag rodzynek
20 dag ciecierzycy (z puszki)
mała cukinia
2 czerwone papryczki
natka pietruszki
oliwa z oliwek
5 łyżek stołowych masła
sól, cukier, pieprz
Sposób przygotowania:
Udka zrumienić na 2 łyżkach masła. Cebulę przekroić na pół i jedną połowę podpiec bez tłuszczu. Resztę pokroić i zeszklić na kolejnych dwóch łyżkach masła, po dodaniu rodzynek podsmażać jeszcze przez pięć minut. Cebulę, mięso, czosnek, natkę pietruszki i włoszczyznę zalać trzema litrami wody, posolić i gotować do miękkości. Następnie wyjąć kurczaka, odcedzić wywar i przyprawić. Marchew i cukinię pokroić na kawałki o długości pięciu centymetrów, podzielić każdą z nich na sześć części.
Pokrojoną paprykę i marchewkę zrumienić na oliwie, przyprawić cukrem, pieprzem i solą, zalać częścią wywaru, dusić przez kwadrans. Dorzucić cukinię, dusić kolejne pięć minut, zredukować wywar. Kuskus zalać resztą gorącego wywaru, podlać oliwą, przykryć i zaczekać do spęcznienia. Kaszę i mięsno-warzywny wywar podawać osobno, całość przyprawić natką pietruszki.


Harissa

Składniki:
12 papryczek chilli
4 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
łyżeczka soli
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Posiekać papryczki na drobne kawałeczki, moczyć w ciepłej wodzie, odsączyć i całą procedurę powtórzyć. Odsączyć kawałeczki papryki, zmiksować z pozostałymi składnikami, umieścić w słoiczku i podlać wierzch oliwą. Pasta ta po zamarynowaniu wytrzymuje do pół roku.





Dzilbana - zupa tunezyjska



Składniki:

1/2 kg piersi z kurczaka
1 szklanka przecieru pomidorowego - ja używam w butelce
1 papryczka chili - ja dałam kilka paseczków suszonej
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
świeży szpinak - ja dałam 2 garście
groszek zielony - ja dałam 1/2 paczki mrożonego wcześniej ugotowanego
sól
harrisa - do smaku


Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy troszke oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy.

Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy chwilę i wlewamy przecier pomidorowy. dolewamy wody - tak nie za dużo by nie rozrzedzić zbytnio przecieru. Smażymy mieszając aż mięso będzie miekkie.

Dodajemy groszek, chili. doprawiamy harissą i solą. Ja zawsze do dań gdzie używam przecier pomidorowy dodaję odrobinę cukru.
Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Liście szpinaku możecie dodać posiekane do sosu z mięsem - ja ułożyłam je dekoracyjnie wokół talerza a na środek nałożyłam dzilbane.
W osobnych miseczkach podałam ugotowaną quione.







tunezyjska zupa rybna

Składniki
500 g filetów z karmazyna,
3 ząki czosnku,
mielony kminek do smaku,
2 cebule,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki ostrej papeyki,
szczypta mielonego szafranu,
grzanki,
100 g koncentratu pomidorowego,
100 g dojrzałych pomidorów,
1,5 l wywaru rybnego,
100 g kaszy jęczmiennej,
sok z jednej cytryny,
sól i pieprz

Filety rybne pokroić w cieńkie plastry.Odstawić.Czosnek rozgnieść i wymieszać z kminkiem.Pomidory obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkęCebule posiekać i podsmażyć na oleju.Dodać ostrą paprykę,koncentrat pomidorowy rozcieńczony odrobiną wody,pomidory i mieszankę czosnku z kminkiem.Wymieszać.Gotować na wolnym ogniu ok.15 min.,aż płyn odparuje.Wlać 1,5 l wywaru rybnedo lub wody.Dodać pokrojone ryby.Gotować pod przykryciem na dużym ogniu przez 15 min.Zupę zmiksować.Postawić spowrotem na ogniu i doprowadzić do wrzenia.Dodać kaszę jęczmienną i gotować na wolnym ogniu jeszcze 30 min.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać sok z cytryny.Zaraz podawać.






Tunezyjskie kule rybne (kule)
ryby
Składniki
bułka tarta 3-4 łyżki
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
jajka 1 szt.
kminek 1/4 łyżeczki
mąka kukurydziana 3 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
pasta chilli 2 łyżeczki
pstrąg 1,2 kg
sól 1 łyżeczka


Tunezyjskie kule rybne (sos)
ryby
Składniki
cukier 2 łyżki
czosnek 6 ząbków
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa z oliwek 6 łyżek
pieprz
pulpa pomidorowa 1 l
sól
sos sojowy 2 łyżki
woda 600 ml

Tunezyjskie kule rybne

kule:

1, 20 kg fileta pstrąga (lub innej ryby)

pół pęczka posiekanej natki

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki pasty chilli

3 łyżki mąki kukurydzianej l. kaszy manny

3-4 łyżki bułki tartej

1 jajo

+ kilka łyżek bułki tartej do panierki oraz kilka łyżek oliwy z oliwek

sos:

1 l pulpy pomidorowej

6 łyżek oliwy z oliwek

6 ząbków czosnku

600 ml wody

2 łyżki cukru

pęczek posiekanej natki

ok. 2 łyżek sosu sojowego Kikkoman

sól i pieprz do smaku

pół pęczka natki do posypania gotowego dania

Rybę oczyściłam z ości przy pomocy pęsety i zdjęłam skórę. Razem z cebulą i czosnkiem zmiażdzyłam ją przy pomocy blendera. Następnie do rybnej masy dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam. W razie potrzeby, gdyby masa była za wilgotna, należy dosypać trochę bułki tartej.

Z masy uformowałam kule, obtoczyłam je w bułce tartej i usmażyłam na oliwie z oliwek, ze wszystkich stron na rumiano.

W wysokim garnku podgrzałam przecier pomidorowy, do którego dodałam zmiażdżone ząbki czosnku, oliwę, cukier, natkę, sos sosjowy. Doprawiłam solą i pieprzem. Sos gotowałam na małym ogniu przez kilka minut, a następnie włożyłam do niego rybne kulki i dusiłam całość przez 15 minut. Danie wyłożyłam do salaterki i posypałam świeżą natką.






Kiszone cytryny

Brzmi dziwnie, ale też ciekawie. Kiszone cytryny są świetnym dodatkiem do dań kuchni tunezyjskiej - jagnięciny czy kuskusu. Można je przygotować w różny sposób. Najoszczędniejszy to przekrojone na ćwiartki, ale nie do końca, cytryny trzeba nasmarować gruba solą morską, włożyć do kamionkowego naczynia i zalać wodą. Można też urozmaicić ten skromny przepis dodając do kiszonki cynamon, pieprz, czy ziele angielskie.






Coś konkretnego - makluba

Należy przygotować rosół, ryż namoczyć w wodzie, piersi z kurczaka pokroić na kawałki i obsmażyć. Obsmażamy też ziemniaki pokrojone na plastry, bakłażana i cebulę. Każdy ze składników odkładamy do innego naczynia

W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, bakłażany, cebulę, mięso, ryż, całość należy posolić, popieprzyć i zalać rosołem.

Potrawę należy gotować na wolnym ogniu przez pół godziny, a następnie wyjąć z garnczka odwracając go do góry dnem - jest to najtrudniejszy element przygotowania potrawy.






Tunezyjska zupa chorba

Przygotowanie: 10 min
Oczekiwanie: 60 min
Smażenie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Trudność: bardzo łatwy





SKLADNIKI:
Składniki na 4 porcje
0,5 kg wołowiny
1 kg pomidorków (wcześniej obranych ze skórki)
3 sztuki czerwonej papryki
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżka Harisy ( w zamian może być świerza czuszka lub chilli)
Makaron w kształcie ryżu (może być w małe gwiazdki)



ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Najpierw trzeba mocno podsmażyć mięsko na patelni tak aby było rumiane. Do garnak należy wlać 750 ml wody i zagotować.
2. Proponuję z papryki czerwonej zdjąć skórkę (należy ją w tym celu opiec w piekarniku) i pokroić parykę w kosteczkę. Pomidorki też kroimy (część w małą kosteczkę, część w łódki) Te pokrojone w kosteczkę szybciutko się rozpadną i nadadzą odpowiednią konsystęcję zupce.
3. Podsmażone mięsko wrzucamy do wrzątku. Dodajemy pokrojone pomidorki i paprykę. Odpowiedniego kolorytu nadajemy koncentratem pomidorowym.
4. Doprawiamy Harisą (uwaga żeby nie przesadzić !) i gotujemy z 30 min. Na koniec wrzucamy makaron (ilość wedle upodobania).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tuna
początkujący



Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:49, 23 Sie 2012 Temat postu:

Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
transdimensional
początkujący



Dołączył: 16 Lip 2015
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:59, 16 Lip 2015 Temat postu: Wsparcie

Fajny przepis !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vlogsize
początkujący



Dołączył: 30 Sty 2018
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 10:37, 30 Sty 2018 Temat postu:

This is what we all together think of such good points.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Niponinrat123
początkujący



Dołączył: 26 Kwi 2018
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:51, 26 Kwi 2018 Temat postu:

Jestem bardzo dobry na tej stronie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB (C) 2001, 2005 phpBB Group
Theme TeskoRed created by JR9 for stylerbb.net & Programosy
Regulamin